Skip to main content
 • Wat is ACT?


  Wat is ACT?

Wat is ACT?

ACT staat voor Acceptance en Commitment Therapie.

Met ACT werk je aan psychologische flexibiliteit. Psychologische flexibiliteit betekent dat je flexibel om kunt gaan met situaties, gedachten en gevoelens, ook als ze moeilijk of pijnlijk zijn - en tegelijkertijd betekenisvolle keuzes in je leven kunt maken.

Hoe beter jij dit herkent en je kunt openstellen voor je ervaringen, hoe groter je vermogen om te werken aan de kwaliteit van leven. Daarnaast leer je met behulp van een ACT training of coaching om je leven in te richten vanuit een diepere verbinding met jouw waarden waardoor je meer betekenis en zingeving in je leven zult kunnen brengen.

Je openstellen, aanwezig zijn en doen wat belangrijk is zijn de 3 kernelementen van ACT. Hiermee wordt gewerkt aan de hand van 6 pijlers:

 • Contact met het hier en nu
 • Zelf-als-context
 • Defusie
 • Acceptatie
 • Waarden
 • Toegewijde ACTie

ACT is een praktisch toepasbare en voor iedereen toegankelijke methode. Je leert omgaan met de onvermijdelijke moeilijkheden die het leven met zich meebrengt en je leert wat je kunt doen (toegewijde actie) in lijn met jouw waarden.

Trainer Corina Groffen over ACT

Wil jij beter leren omgaan met hindernissen op je pad, meer genieten en voluit leven? Dan is een ACT training iets voor jou!

Wat leer je in de ACT training?

Daar waar de mindfulness zich voornamelijk richt op het kunnen zijn met wat er is en met het vermogen om stil te kunnen staan, richt de ACT zich op het in beweging komen vanuit 'zijn'.

 • Wat is echt belangrijk voor je?
 • Hoe kun je je ideeën omzetten in waardevol handelen. Soms hebben we het gevoel vast te zitten. Angst voor de toekomst, angst voor verandering, vastzitten in een bepaalde sleur.
 • hoe ga je om met zaken die je het gevoel geven dat je vastzit?

ACT geeft je een aantal middelen om beter toe te komen aan wat je eigenlijk wilt doen. Ook in de ACT vertrekt men hierbij vanuit het 'hier-en-nu'.

De 6 pijlers van ACT

Door middel van 6 pijlers zal ACT je helpen om dit vermogen (psychologische flexibiliteit en veerkacht) te vergroten. Hieronder worden de pijlers kort besproken.

Acceptatie is het tegenovergestelde van vermijding. Er heerst een groot taboe op dit woord en roept vaak direct weerstand op. Daarom is het belangrijk om goed helder te krijgen wat er wordt bedoeld.

Binnen ACT betekent acceptatie dat je leert om het gevecht met je innerlijke ervaringen los te laten en te accepteren wat je denkt, voelt en ervaart. Het gaat dus niet om het accepteren van het grotere geheel zoals situaties of gebeurtenissen maar om te accepteren in het moment.

Defusie betekent dat je leert los te komen van je gedachten, beelden en herinneringen. Je leert je gedachten te observeren in plaats van te beschouwen als de absolute waarheid zoals bij fusie het geval is. Je ziet je gedachten voor niet meer dan wat ze zijn, namelijk gedachten.

Contact met het hier en nu betekent dat je je aandacht flexibel kunt brengen naar dit moment. In andere woorden, je bent je bewust van wat er hier en nu gebeurt en kunt je aandacht vernauwen, verbreden, verschuiven en vasthouden. Lees in dit artikel meer over de rol van mindfulness in ACT.

Zelf als context is een technische term die refereert naar het deel van ons verstand dat opmerkt wat je denkt, voelt, ervaart en doet. Geen zorgen als dit begrip niet meteen een belletje doet rinkelen, er wordt nog genoeg over uitgelegd.

Waarden is dat wat belangrijk is voor jou. Dit is persoonlijk en kan niet goed of fout zijn. Waarden zijn niet hetzelfde als gedrag; je kunt het zien als de verf waarmee je gedrag wordt gekleurd. Waarden verschillen van normen, deugden en moralen: die geven aan welk gedrag goed of fout zijn en worden vaak van buitenaf opgelegd.

Toegewijd handelen is het handelen in overeenstemming met je waarden. Je leven wordt hiermee WAARDEvoller en je zult er meer voldoening uit krijgen.

Hexaflex Steves Hayes ACT model

Een ACT training volgen

De ACT-training is gebaseerd op de Acceptance and Commitment Therapy van Stephen Hayes.

De ACT- training is evenals de Mindfulness Based Cognitive Therapy gebaseerd op een wetenschappelijk onderzochte behandelmethode voor psychische klachten.

ACT geeft je een aantal middelen om beter toe te komen aan wat je eigenlijk wilt doen. Ook in de ACT vertrekt men hierbij vanuit het 'hier-en-nu'.

En evenals de mindfulness blijkt ook de ACT heel goed bruikbaar als training voor mensen die meer voluit willen leven.

In beweging komen met ACT en voluit leven!

Daar waar de mindfulness zich voornamelijk richt op het kunnen zijn met wat er is en met het vermogen om stil te kunnen staan, richt de ACT zich op het in beweging komen vanuit 'zijn'.

 • Wat is echt belangrijk voor je?
 • Hoe kun je je ideeën omzetten in waardevol handelen. Soms hebben we het gevoel vast te zitten. Angst voor de toekomst, angst voor verandering, vastzitten in een bepaalde sleur. 
 • Hoe ga je om met zaken die je het gevoel geven dat je vastzit?

ACT geeft je een aantal middelen om beter toe te komen aan wat je eigenlijk wilt doen. Ook in de ACT vertrekt men hierbij vanuit het 'hier-en-nu'.

Twee soorten ACT-training

8 weken ACT-training. Ontwikkelen je innerlijk kompas in je leven. Maak keuzes in je leven die echt belangrijk voor je zijn. De training bestaat uit 8 bijeenkomsten van 2 uur.

ACT-training

Ontwikkelen je innerlijk kompas in je leven. Maak keuzes in je leven die echt belangrijk voor je zijn. De training bestaat uit 5 of 8 bijeenkomsten van 2 uur.

Kosten training inclusief werkboek: 320 of 225 euro incl. btw.
Betaalt de werkgever: 400 euro inclusief btw.

vervolg act training

Vervolg ACT-training

De ACT-vervolgtraining is zeer geschikt als vervolgtraining op de reguliere Mindfulness basistraining. De training bestaat uit 6 bijeenkomsten van 2 uur.

Kosten training 6 bijeenkomsten inclusief werkboek: 270 euro incl. btw.

Onze ACT trainers

 • Carolina van Haperen
 • Corina Groffen
 • Marja Versaevel
 • Martine van Holderbeke
 • Meike van Tilburg
 • Ita Duursema

Vergoedingen

Sommige Ziektekostenverzekeraars zoals De Amersfoortse, ASR en Zilveren Kruis vergoeden een gedeelte van de kosten van de ACT-training. Vraag het na bij je zorgverzekering of kijk in de Zorgwijzer.

** Vergoeding ASR zorgverzekering
 • ASR vergoedt voor een mindfulness of een ACT training maximaal 500 euro per kalenderjaar. In 2023 gaat dat naar maximaal 1000 euro.
 • Voor een training die in het ene kalenderjaar begint en doorloopt in het volgende kalenderjaar wordt eenmaal
  vergoeding verleend.
Voorwaarden
 • De mindfulnesstrainer dient te zijn aangesloten bij Vereniging voor Mindfulness (V.V.M) en/of Vereniging
  mindfulness based trainers in Nederland en Vlaanderen (V.M.B.N). De ACT trainers van SeeTrue zijn aangesloten bij VMBN of VVM.
 • De ACT-training wordt via SeeTrue ACT-trainingen gevonden of de trainer is aangesloten te zijn bij ACBS BeNe (Association for Contextual Behavioural Science Benelux).

SeeTrue is er ook voor jou!

Breed aanbod

Kies tussen een groepstraining, een buddy training of een individuele training!

Ook online

Seetrue verzorgt ook online mindfulness trainingen

> 6000 deelnemers

Vanaf 2007 meer dan 6000 tevreden deelnemers

Professionele trainers

SeeTrue trainers zijn allemaal VMBN categorie 1 gecertificeerd

Scherp geprijsd

Scherp geprijsd: Je betaalt voor een mindfulness groepstraining max € 290